DA Fest

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, който среща българската публика с нови тенденции и важни постижения в сферата на дигиталните изкуства – дигитално видео, интерактивен пърформанс и инсталация, нет арт, саунд арт и др.

Фестивалът има мисията да изгради благотворна културно-образователна среда в полето на дигиталните изкуства, създавайки платформа за диалог между артисти, студенти, изследователи, преподаватели и критици, работещи в тази сфера.

Повече от 70 творци и теоретици от общо 12 държави взеха участие в двете издания през 2009 и 2010г. Богатата фестивална програма събра в София водещи имена от международната художествена сцена и предостави уникален шанс на българската аудитория да се запознае отблизо с тяхното изкуство. Освен с авторите, които пристигат в София, събитието има многобройно дистанционно участие и чрез филмовата програма на фестивала. Повече информация и видео документация за миналите издания на фестивала може да видите в секция „Архив”.

Успешната реализация на двете фестивални издания превръща Художествената академия в сцена на едно от най-емблематичните есенни събития на столицата, което се очаква с интерес и нетърпение от своята постоянна и все по-многобройна публика.

Третото издание на фестивала се проведе от 12 до 16 септември 2011г. в различни локации от централните сгради на Художествената академия на ул. Шипка 1 и представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, филмови прожекции, презентации и уъркшопи.