Фестивал на Етнографския Филм

Фестивалът на етнографския филм започна своето съществуване през есента на 2010 г., когато се проведе първото негово издание под заглавието Фестивал на етнографския и антропологичен филм (ФЕАФ, като тавтологията е съзнателно търсена). Акцент в програмата бяха филмите на френския режисьор Жан Руш, а специален гост на ФЕАФ 2010 бе визуалният антрополог проф. Асен Баликси.
Година по-късно, през месец декември в Конферентната зала на СУ се проведе и второто издание на форума за визуална антропология – ФЕАФ 2011 с акцент Балкани. За двете си години фестивалът се превърна в събирателно място на учени, изследователи, документаристи и студенти, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания.
В средата на ноември 2012 г. фестивалът се състоя за трети път, но с променен формат и вече под заглавието Международен фестивал на етнографския филм / International Festival of Ethnographic Film Sofia.
Фестивалът няма състезателен характер и се прави с популяризаторска, образователна цел и вход свободен.
Фестивалът се осъществява от Сдружение за културни инициативи. Организацията има за цел да работи за развитието и популяризацията на българската култура във всичките й аспекти, опазване на културно и природно наследство, както и да ангажира младите хора у нас с тези проблеми. Началото на сдружението е поставено през 2009 г. и до сега има зад гърба си няколко реализирани проекта, като един от тях е настоящият форум за визуална антропология.