Комплекс „България“

ул. „Аксаков“ №1

Зала „България“ е построена по идея на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество „България“ като част от цялостен комплекс, включващ и хотел.

За комплекса, който е в съседство с Двореца на бул. „Цар Освободител“, през 1931 г. се обявява конкурс за застрояване на парцела. Спечелилите конкурса арх. Станчо Белковски и Иван Данчов изработват окончателните планове и поемат изпълнението. Строежът започва през пролетта на 1935г. и първата построена част са именно сградите от страната на ул. „Бенковски“ в това число и зала „България“.

Комплексът е завършен през есента на 1937.

Залата е снабдена с облицовка, направена според изискванията за добра акустика и със съдействието на Херцоговия институт за акустически изследвания при Държавното висше техническо училище в Берлин.

В първоначалния си вид зала „България“ се е състояла от голяма зала с 1470 места за публика (партер, два балкона, ложи) и със сцена за 100 души оркестър и 200 – хор. Камерната зала е имала 200 зрителски места. На сцената е бил монтиран орган на фирмата „Зауер“ от Франкфурт на Одер с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби.

Двете зали – камерна и голяма, – са основно средище на музикални изяви: концерти, конкурси, звукозаписи, прегледи, фестивали, лектории на „Филхармоничното общество“ и др.

Бомбардировката от 24 май 1944 разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949 залата е възстановена и в нея концертира Царският Военен симфоничен оркестър, ръководен от Саша Попов. През 1974 се открива и камерната зала.

IMG_3888