Централен военен клуб

>бул. „Цар Освободител“ №7

Централният военен клуб е многофункционална сграда в центъра на София. Разположен е на кръстовището на два основни пътя в София – ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“.

Централният военен клуб е една от културните икони на София, в него са се провеждали много събития като концерти, изложби, събрания, театрални постановки, церемонии и други. Строежът на клуба е започнал през 1895 г. на земя, закупена за 180 000 златни лева. В основите на строежа е поставен камък от битката при Сливница от Българо-сръбската война (1885-1886). Замислена и градена по проект на чешкия архитект Антонин Колар в стил Неоренесанс, сградата е завършена цялостно от българския архитект Никола Лазаров през 1907 година. Тя е представител на следосвобожденската архитектура. Има три етажа, които са с разпределение, характерно за клубните сгради от края на 19 век. Сградата има кафене, галерия, малки зали, както и концертна зала с 450 места.

Във Военния клуб, в следосвобожденска България, се е положило началото на българския театър и на оперно дело. В ателиетата му са работели майстори като Ярослав Вешин и Владимир Димитров – Майстора, а в салоните му са гостували със свои изложби Димитър Гюдженов, Борис Денев, Васил Стоилов. В клуба са се провеждали концерти на Кръстьо Сарафов, Николай Гяуров, Фьодор Шаляпин, Борис Христов и др.

Към Клуба работи и Централна армейска библиотека с над 120 000 тома.

През годините е носил и имената Офицерски клуб, Военен клуб, Централен дом на войската, Централен дом на народната войска, Централен дом на народната армия.

IMG_3699 IMG_3697