Софийска синагога

Софийската синагога е построена през 1909 година по проект на известния австрийски архитект Фридрих Грюнангер, който взима за модел синагогата във Виена, разрушена по-късно от нацистите. Тя се намира на улица „Екзарх Йосиф“ №16, непосредствено до Халите, Женския пазар и улица „Пиротска“, едни от най-колоритните и оживени места на столицата. На същото място се е издигала старата синагога на София – „Ахава и хасед“.

Софийската синагога официално е открита на 9 септември 1909 г. в присъствието на Цар Фердинанд I.

Тя е най-голямата на Балканския полуостров и трета по големина в Европа след тези в Будапеща и Амстердам. Може да побере над 1000 човека в централното помещение, предназначено за мъжете и по вътрешните балкони, където се молят жените. Истинско произведение на изкуството е двутонният полилей (най-голям в България), който украсява храма. В двора има микве – малка баня за ритуални умивания.
Архитектурният стил наподобява Мавърско Възраждане с елементи на Виенско разделение, а на фасадата и Венецианска архитектура. Основното помещение е с диаметър 20 метра, а височината е 31 метра. На върха има осмоъгълен купол. Интериорът е богато украсен с мраморни колони от Карара и многоцветни венециански мозайки, както и декоративна дърборезба. Площта на сградата е 659 кв. м.
От 8 май 1992г. Софийската синагога е дом и на Еврейския исторически музей, който включва експозиции за еврейските общности в България, Холокоста и Спасяването на евреите в България. Има и сувенирен магазин.

Снимки от обекта