Църквата „Света Петка Самарджийска“

улица „Цар Калоян“ 9

Църквата „Света Петка Самарджийска“ се намира в центъра на София, в близост до катедралата „Света Неделя“. Храмът е издигнат върху стара римска гробница от IV в. Най-старите запазени стенописи са от ХІV в., отгоре е слой от ХV и ХVІ в. зографисван от св. Пимен Зографски. Църквата е наречена на света Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите (майстори на седла и самари), чиито квартал се е намирал в района през Средновековието и са се черкували и поддържали храма.

Църквата представлява малка еднокорабна постройка, частично вкопана в земята. Под нея лежи древно култово място, където са открити стари римски гробници. Стените на църквата са дебели 1 м, изградени от тухли и камъни. Иконостасът в църквата е дело на дебърски майстори от рода Филипови.

Църквата е посветена на св. Петка, българска светица от 11 век. Църквата Св. Петка придобива настоящето си име тъй като е била патрон на самарите от Средновековието, които са извършвали ритуалите си в нея.

Съществува хипотеза, поддържана и от писателя Николай Хайтов, че в „Св. Петка Самарджийска“ е погребан Васил Левски. При разкопките през 1956 г. са открити няколко скелета, които поддържат хипотезата, както и разкази от 1937 г. на хора, участвали в погребението. Институтът по археология към БАН не подкрепя тази хипотеза. След разногласията не е достигнато крайно решение.

IMG_3596 IMG_3829