Мавзолей-гробница „Княз Александър I Батенберг“

бул. „Васил Левски“ № 81

Мавзолеят на Александър I Батенберг е гробницата на първия след Освобождението български княз Александър I Батенберг. Сградата се намира на булевард „Васил Левски“ №81 в София и има площ 80 m2 и височина 11 m. Построена е през 1897 година по проект на швейцарския архитект Херман Майер, в еклектичен стил (с видни елементи от нео-барока и нео-класицизма), като интериорът е украсен от известния български художник Харалампи Тачев. Александър Батенберг е погребан вътре през 1898 година.

Александър умира в изгнание в Грац, Австрия през 1893 г., като първоначално е погребан там. Съгласно неговото желание, останките му са преместени в българската столица. Той е погребан с държавно погребение След служба в църквата Света Неделя тялото му е преместено в църквата Свети Георги, а след това новопостроения мавзолей в центъра на града.

От 1946 до 1991 година сградата е затворена за посетители по нареждане на комунистическата власт. След 1991 г. Министерството на отбраната отново отваря Мавзолея за посетители. През 1937 година неговата съпруга графиня Й. Хартенау дарява на Главния военен музей лични вещи и документи на бившия княз, като част от тях са изложени в мавзолея. Мавзолеят частично е възстановен през 2005 г.

IMG_3919 IMG_3922