Руска църква Св. Николай Чудотворец

бул. Цар Освободител 3

Църквата Св. Николай Чудотворец в София, известна повече като Руската църква, е един от най-елегантните и красиви християнски храмове в България. Тя е между най-интересните забележителности в столицата, защитен паметник на архитектурата. Построена е в приказния архитектурен стил на московските църкви от XVII-ти век, а позлатените кубета с луковична форма й придават още повече блясък и изящество.

Идеята за построяването й идва от руското посолство в София. Първоначално е замислена като малък параклис за нуждите на неговите дипломати, но в последствие се превръща в център на многобройната руската емиграция, която след 1917 г. намира убежище в столицата на царство България.

Строежът й започва в началото на XX-ти век и няколко години по-късно е завършена през 1914 г. За място на църквата е определен парцел притежаван от Руската дипломатическа мисия, който се намира в сърцето на София, на бул. Цар Освободител (жълтите павета), близо до катедралата Св. Александър Невски, Парламента и Президентството.

През 20-те години на XX-ти век църквата Св. Николай Чудотворец се превръща в духовен център на хиляди руски емигранти. Тук служи Серафим Соболев – архиепископ на руските православни енории в страната. Той е погребан в криптата на храма и въпреки че не е канонизиран, е почитан като светец и до днес. Вярва се, че неговите мощи извършват чудеса.

Скоро след събитията от 1944 г. Руската църква в София става част от подворието (диоцеза) на Московската патриаршия, която я притежава и днес.

Архитектурния проект на църквата е на Михаил Преображенски, професор от Санкт-Петербургската Художествена Академия. Той е конструирал и православните църкви в Талин и Флоренция. Преображенски е участвал дейна и в конструкцията на храм-паметника близо до Шипка. Църквата Св. Николай се състои от централно-куполни помещения без допълнителни куполи, част на източния олтар, западна платформа за молещи се, северен и южен кораб. Най-забележителните елементи на външната част на църквата са куполите в древно-руски стил с характерната им луковична форма, покрити със злато. Куполите са пет – централния и четири по-малко странични. Изящни са и мозайките в старо-руски стил.

Църквата има два входа – южен и северен. Всеки от тях е покрит от издаден покрив с триъгълни фронтони, декорирани с прекрасни икони на Св. Николай Чудотворец (южният) и Св. Александър Невски (северния).

Интериорът е зографисан от група руски художници, начело с професор В. Перминов. Стените и тавана в северния кораб показват прекрасната композиция “Възкръсването”. В южния може да видите иконите на св. Николай, св. Иван Рилски и Христос Пантократор. Последната датира от 18ти век и е изписана от неизвестен, но талантлив гръцки иконописец. Красотата на интериора се въплъщава в едноредовия иконостас. Обилно е декориран с разни многоцветни орнаменти и позлата. На него има и дубликати на известни руски икони от катедралата св. Владимир в Киев.

IMG_3819 IMG_3821