Национална галерия за чуждестранно изкуство

пл. „Александър Невски“ №1

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985 г. като галерия към фондация „Св. св. Кирил и Методий“. Идеята е на Людмила Живкова, чието име фондацията носи до 1990 година. Намира се в София и днес притежава над 10 000 музейни единици – графика, живопис, скулптура и приложни изкуства. Обособена като самостоятелна експозиция, към нея е добавен чуждестранният фонд на Националната художествена галерия. Обогатяването на музейната сбирка става възможно и посредством даренията на Фонд „13 века България“, както и на частни колекционери.

Галерията се помещава в стара столична сграда, бивша печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер, пострадала от бомбардировките при Втората световна война и впоследствие възстановена напълно. В днешния си вид, съобразен с функциите на съвременна галерия, тя е дело на известния български архитект Никола Николов.

Разположена е на четири етажа в 20 зали с обща експозиционна площ около 3 200 кв. метра. Притежава европейско, азиатско (будистко, японско и индийско), както и африканско изкуство, така и колекция от християнска пластика с произход индийската провинция Гоа, каквито има единствено в Португалия и Великобритания.

IMG_3808 IMG_3812